Accordion Content

Around the house of my grandmother are two Kaki trees. One has small sweet kaki, and one has long astringent Kaki, that we can only eat if they are super soft and of jam consistency inside. Unripe they contain little water and are thus are very good to be dried*. It is very common to dry Kaki in autumn at home, to eat them around new years. Once dried, called Hoshigaki, they are a delicious as well as beautiful treat and so satisfying to eat.

There are so many abandoned Persimmons trees on the countryside, that seem to collapse from their fruits. If the trees are close to the forest, monkeys and big birds will appear attracted by the attractive orange fruits if they are not taken beforehand.

There are many delicious ways we want to eat the sweet Kaki (as we got so many). On NHK, we watch a programm that broadcasts local Kaki farmers and their Kaki recipes. Kaki Cheese Gratin (baked in Kaki Skin), Kaki Tempura, Italian style Kaki Mozarella Salad on Toast (it is really delicious!), Grilled glazed Kaki, Kaki Mochi and more.
From October to November, Kaki are really all over and can not be missed.

Touching a Shibu Kaki, that is too astringent to eat
Shibu Gaki
a neighbor sharing Ama Gaki from her tree
What will we do with all the sweet Kaki?
Kaki Peel is a good natural dye
Carrying back her Kaki

To make dried Kaki, from Shibu Gaki, our grandmother peels them and hangs two of them on one thread. On a spot with a lot of wind and preferably sun. Apparently, having good airflow is the important point to drying the Kaki. On sunny days, there are many Kakis on housesides in the neighborhood.
The skin of Kaki can be used to coloring of materials.

short video?
Peeled Shibu Gaki, on their drying journey
Japanese dried Kaki, called Hoshigaki
Everyone likes to have dried Kaki for new years day when the white coated fruits are a popular gift on the altar, next to rice cakes
Like this, the taste of Kaki can be enjoyed until long after the fresh fruits are gone
Autumn is the Kaki Season
Shibu Gaki, that is not dried but really softened until it is like a Jam inside
<
blog // front          

>

fische für futon shop

Gerne beantworten wir Ihnen allfällige Unklarheiten bezüglich unseren Produkten. Für einen Besichtigungstermin können Sie uns direkt Ihren Wunschtermin angeben. 

Musterauswahl für Buchweizenkissen

Die Stoffe wurden alle in Kyoto, Japan designt und hergestellt.

Achtung: In seltenen Fällen kann es vorkommen, dass die ausgewählten Stoffe ausverkauft sind. In diesem Falle nehmen wir mit Ihnen Kontakt auf; die Bestellung kann in diesem Falle storniert werden.

Musterauswahl für Futon

Die Stoffe wurden alle in Kyoto, Japan designt und hergestellt.

Achtung: In seltenen Fällen kann es vorkommen, dass die ausgewählten Stoffe ausverkauft sind. In diesem Falle nehmen wir mit Ihnen Kontakt auf; die Bestellung kann in diesem Falle storniert werden.

Musterauswahl für Baumwolldecke

Die Stoffe werden nach dem Wazarashi Verfahren schonen über 48 Stunden gefärbt. Es handelt sich bei den G-Stoffen um sehr dünnfasrige Baumwolle, welche sich perfekt für Decken eignet. 

Das Muster G1 ist mit 100% Bio-Baumwolle – besonders weich. 

Es ist auch möglich, aus den Mustern mit der Bezeichnung 3- (für Kissen) oder 1- (für Futon) auszuwählen. 

Showroom in Zürich

Mögliche Termine für eine Besichtigung
Di-Mi 14 – 17
Do-Fr 17-19
Sa ganztägig

Bitte vereinbaren Sie einen Termin mit uns Kontaktformular

Futon und Tatami Showroom in Zürich